latin, touch, blog, salsa, bachata, eindhoven, best, danslessen, muzikaliteit

Muzikaliteit, tweede kernwaarde – Social Dancer Trifecta

Dansconnectie, muzikaliteit en creativiteit. In onze lessen Salsa en Bachata benadrukken we deze waarden op verschillende manieren om betere sociale dansers te creëren. Waarom zijn ze belangrijk en hoe gebruiken we ze in onze lessen? Vandaag, onze kijk op muzikaliteit!

Muzikaliteit in Salsa en Bachata

Het woord muzikaliteit verwijst naar het hebben van muzikaal talent of muzikaal gevoelig zijn. Bij dansen bedoelen we met muzikaliteit: een manier om je dans op de muziek toe te passen.

Erg makkelijk….

Maar niet echt.

Zowel muziek, als dansen kan op vele manieren. Met een eigen interpretatie is muzikaliteit een voordeel, met oefenen is het een gegeven. Het is echter ingewikkeld en vereist veel leren en vooral oefenen. We luisteren allemaal naar muziek en we merken verschillende instrumenten of accenten op. 

Salsa en Bachata hebben VÉÉL styling opties. Iets kleins als het spreken van de taal kan al een verschil maken in welke optie je gebruikt. Body movement, arm styling, voetenwerk, dit zijn allemaal tools voor muzikaliteit.. Er is oefening en vaardigheid voor nodig om tussen dit alles door te leiden en te volgen. Muzikaliteit kan moeilijk zijn.

Echter beginnen we eenvoudig; het genre herkennen, de tempo bepalen en de “een” vinden.

Waarom zou je het vanaf het allereerste niveau leren?

Muziek is jouw medium om te dansen. Muzikaliteit is kunstenaarschap. Als danser is muziek net zo belangrijk als je stappen.  Als beginner leren we je al een paar aspecten. Denk aan  het genre en de instrumenten. Zodat je je kunt realiseren hoe snel of langzaam je kunt gaan. Waarop je je stappen zet. Maar ook wanneer te beginnen.

  • Hoe definieer je de manieren waarop je het genre kunt herkennen? Bedenk welke instrumenten je moet zoeken of wat de speelpatronen zijn. Het kan ontmoedigend zijn. In het begin klinkt het allemaal hetzelfde. Dit is iets dat bij herhaling steeds beter wordt gedaan. Je traint je oor om steeds meer onderscheid te maken. We zullen er niet altijd zijn om je te vertellen welke muziekstijl het is.
  • Daarnaast gaat muzikaliteit ook over het verankeren van je basisstappen op de muziek. Laten we zeggen Bachata: De Guira of Bongo (percussie geluid )bepaalt je basisstappen. Door deze instrumenten te vinden, vind je ook de maat en het tempo ontdekken. Pas je je stappen toe op deze instrumenten en speelpatronen? Gefeliciteerd, je hebt zojuist een ander niveau van muzikaliteit gerealiseerd.  Voor bonuspunten: voeg ook bodymovement toe. Zo doe je al veel meer met alleen je basis.
  • Verder, denk aan het vinden van de “een”. Wanneer beginnen? Dit is echt een essentiële vaardigheid en zou een hele blog op zichzelf moeten hebben om uit te leggen hoe je het moet doen. Waarom deze nadruk? Muziek- en danspassen hebben een structuur en een telling. Het is niet zo willekeurig als je zou denken. We zetten onze danspatronen in telling van 8. Door het op muziek toe te passen, kunnen we op de juiste telling beginnen.

Dus:

Dit allemaal is slechts een deel van muzikaliteit, er komt zoveel meer bij kijken. We zullen u niet op de eerste dag bombarderen met alle informatie. Muzikaliteit kost tijd en oefening. Wij vinden het een belangrijk onderdeel en dus met geduld en tijd benoemen en oefenen we dit ook verder. Het allerbelangrijkste is om naar muziek te luisteren. Luister zoveel mogelijk. Herhaal de liedjes. Luister naar onze speellijsten. Of zoek speellijsten op, zodat je in aanraking blijft met muziek. Zo kun je wennen aan de vibe/feeling, maar ook aan de bedrieglijke chaos van de muziek. Langzaam train je jezelf om naar alle delen te luisteren en ze ook beetje bij beetje te isoleren.

Wat was je favoriete nummer waarop je je beste muzikale vaardigheden hebt toegepast? En wat versta je onder muzikaliteit? Laat het ons weten!

Ben je benieuwd hoe wij te werk gaan, bekijk hier dan onze lessen, workshops of bootcamps

Deel deze blog!

Facebook
Twitter
Email
Whatsapp
Picture of Latin Touch Dance Academy

Latin Touch Dance Academy

De bachata dance academy waar je een echte social dancer wordt! Leer bachata en salsa met het meest innovatieve dansmethode in Nedeland!
Social danser? Denk dus aa muziekaliteit, creativiteit en connectie!

MELD JE AAN VOOR
ONZE nieuwsbrief

* indicates required

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *