latin, touch, blog, salsa, bachata, eindhoven, best, danslessen, muzikaliteit

Creativiteit; laatste kernwaarde-Social dancer trifecta

Alle waarden: Dansconnectie, Muzikaliteit en Creativiteit zijn met elkaar verbonden. We hebben ze apart behandeld. Vandaag zullen we het verder gaan met de laatste “creativiteit” in onze drie-eenheid. Wil je meer weten over de andere waarden, bekijk ze dan hier. We beginnen meteen met de kernwaarde van vandaag.

Creativiteit Uitgelegd

Creativiteit betekent niet alleen kunnen tekenen, schilderen of beeldhouwen. Het is ook problemsolving. Of out of the box denken. Dit voegen we graag toe aan dansen. Hoe pas je alle stappen toe die je in je lessen hebt gekregen? Wat doe je als de dansvloer vol staat? Of wat doe je als je de enige op de dansvloer bent? Wat doe je als er een pauze in de muziek is, of als er een plotselinge verandering in de muziek is? Tot slot, wat doe je als je partner anders danst dan je gewend bent?

  • Je past je kennis toe
  • Je past je aan de ruimte aan
  • Je past je aan de muziek aan
  • Je past je aan aan je partner

Dit alles valt voor ons onder de noemer creativiteit. Het aanpassing aan muziek en je danspartner gaat echter ook over muzikaliteit en dansconnectie. Daarom behandelen we creativiteit nu, nadat de rest al is uitgelegd. Zonder de ander te kennen kun je creativiteit niet ten volle benutten. Blijf lezen! We leggen dit stap voor stap uitleggen.

1. Legoblokken; Pas je danskennis toe

Als danser heb je veel basics, patronen en figuren. Splits ze op in afzonderlijke elementen of moves. Dit enkele element noemen we een legoblok. Met deze blokken kun je een boot bouwen, een huis, een boom, zelfs een leguaan. Hier komt het. Gebruik je creativiteit! We leren je elementen, te beginnen met de basis. Vervolgens leren we je hoe je ze kunt combineren. Naarmate de niveaus hoger worden, diversifieer je en worden de combinaties complexer. Zo wordt je boot, een cruiseschip. Of je leguaan lijkt op een krokodil lijken.

2. Routeplanner of navigatie; Ruimte maak er gebruik van

Het tweede deel van creativiteit gaat over ruimte. Dit is tweeledig. A) Je maakt een plattegrond in je hoofd om op de vloer te dansen. Een TomTom of navigatie. Zodat je als leider weet, oefent met de elementen die je voor die dans in elkaar wilt zetten.

B) pas je aan, aan je dansruimte. Als je geen ruimte hebt, neem dan kleine stapjes. Heb je juist veel ruimte? Maak geen grotere stappen! Maar gebruik je stappen om meer over de dansvloer te navigeren. Daag jezelf uit om niet in dezelfde ruimte te blijven. Houd er altijd rekening mee dat je je kaart verandert of je route opnieuw kalibreert om botsingen op de dansvloer te voorkomen.

3. Dansmenu

Ten derde hoe passen we ons aan op de muziek. Ook dit onderdeel is muzikaliteit. Begin met het herkennen van de verschillende secties in het nummer. De intro, het couplet, refrein of bridge. Gebruik deze kennis in je voordeel. Je hoeft niet al je beste zetten binnen de eerste 30 seconden te gebruiken. Zie het als een 5 gangenmenu. Het intro is het aperitief. Het doel van een aperitief is om je smaakpapillen te verleiden en warm te maken voor de rest van de menu. Dus gebruik de intro om je dansconnectie tot stand te brengen, zoek een goede plek op de dansvloer en voel de beat van het nummer. Behandel de eerste couples als de eerste gang, gebruik en maak eenvoudige patronen. Naarmate de muziek ingewikkelder wordt, worden je bewegingen en patronen ook ingewikkelder. Werk toe naar het hoofdgerecht, het instrumentale gedeelte dat helemaal uit zijn dak gaat. Vergeet de toetje niet en zorg voor een zoete einde.

4. Er zijn er twee nodig

Pas je ten slotte aan je partner aan. De waarheid is dat er veel scholen zijn en dat ze verschillende patronen, figuren of technieken kunnen onderwijzen. Wat geweldig is. VEEL variaties. Connectie is echter belangrijk. Hoe ga je anders je intentie communiceren? Bovendien betekent een andere dansachtergrond dat je er niet vanuit kunt gaan dat je weet wat er gaat gebeuren.

Ons doel is dat leiders duidelijk communiceren wat ze willen doen. Dat ze aanpassen wanneer bepaalde technische aspecten te ingewikkeld zijn voor de volger. Voor volgers leren we om altijd paraat te zijn. Mijn vorige dansleraar zei altijd: Always expect the unexpected. Wees gereed en vul niet zelf in.

Voeg hier de laatste tip aan toe: Shine Away, maar de gouden regel hier is: verstoor de dansconnectie met je danspartner niet. It Takes Two, om van dit dansnummer een succes te maken. Als een van jullie je eigen ding doet en in de weg loopt, dan verpest het de dans.

Laatste woorden

Kortom, creativiteit is, out of the box denken. Aanpassen aan de huidige situatie. Wees klaar om te verrassen en laat je verrassen. Gebruik het om plezier te hebben op de dansvloer.

Dit was de laatste van de waarden, maar er komen nog meer gedachten en blogs op je af. IS er iets specifieks waar u onze mening over wilt hebben? Reageer hieronder en laat het ons weten!

Ben je het eens met deze waarden, laat ons weten wat je ervan vindt👇🏾

Heeft dit je nieuwsgierig gemaakt? Bekijk hier onze bootcamps of lessen

Deel deze blog!

Facebook
Twitter
Email
Whatsapp
Picture of Latin Touch Dance Academy

Latin Touch Dance Academy

De bachata dance academy waar je een echte social dancer wordt! Leer bachata en salsa met het meest innovatieve dansmethode in Nedeland!
Social danser? Denk dus aa muziekaliteit, creativiteit en connectie!

MELD JE AAN VOOR
ONZE nieuwsbrief

* indicates required

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *